foss-sthlm | historia | mailinglistor
foss-sthlm - 20:e oktober 2012

Datum: lördag 20:e oktober 2012
Klockan: 10:00 - 20:00
Var: Enea AB:s lokaler, Jan Stenbecks Torg 17 i Kista
Avgift:gratis inträde!
Anmälan: FULLBOKAT på eventbrite

Enea is a global software company focused on customized operating systems solutions for communication-driven products.

Enea is a world leader in the development of software platforms with extreme demands on high-availability and performance, including Linux, RTOS, and middleware.

Enea has offices in Europe, North America and Asia.

Enea is listed on Nasdaq OMX Nordic Exchange Stockholm AB.

Linuxhackardag

Själva grejen

Vi samlas och hackar inbyggd Linux hela dagen. Dra med dig din raspberry pi, beagleboard, pandaboard, androidtelefon eller liknande och vi bygger och installerar egen-byggda uboots, Linux-kernels och rootfilsystem på dem! Har du inte ett eget inbyggt "device" att jobba med kommer vi att låna ut ett garanterat roligt kort till dig när du kommer. Dela med dig av ditt projekt och få hjälp, eller häng på någons annans projekt och hjälp till!

Från klockan 10 till klockan 20, i Eneas lokaler precis intill Kista galleria.

Under dagen kommer vi att köra en del föredrag inom relaterade ämnen. Föredragen hålls vid sidan om så bara de som vill lyssna på dem gör det, resten gör vad de vill.

Vi erbjuder internet-access och infrastruktur för att komma åt den.

Hårdvara

Enea kommer skänka samtliga deltagare varsin Raspberry Pi. Läs gärna på lite innan! Det kommer också finnas SD-kort och (RPi-anpassade) serieport-till-USB-kablar att tillgå.

Självklart tar du med din egen pryl om du hellre vill jobba med den!

USB-portarna på Raspberry Pi kan bara leverera 100mA, alltså behövs en extern USB-hub med egen kraftförsörjning för att driva lite tyngre tillbehör.

Det finns en bra lista med fungerande / icke-fungerande hårdvara på http://elinux.org/RPi_VerifiedPeripherals.

Att ta med

  • Laptop, helst med Linux redan installerat och körande förstås eftersom inget annat är bra nog att utveckla Linux på
  • Inbyggd device - om du har ett du vill hacka på, du vill ha hjälp med eller som du vill låna ut eller ge bort till någon annan att hacka på
  • Powerkbablar, SD-kort, ethernetkablar, switchar, seriekabel du tror är lämpliga för ditt device. Vi kommer självklart att försöka bunkra upp med massor med reservpryttlar också, men det är ju bra om vi kan hjälpas åt.
  • För Raspberry Pi tar du kanske med en HDMI-kabel och en display om du vill se grafik från den. Vill du köra mus/tangentbord direkt mot den så kom ihåg sånt också! Vi kommer inte kunna låna ut skärmar!
  • Ström till Raspberry Pi: seriekabeln vi har driver kortet själv när den är inkopplad. Är inte det bra nog kan man ta med sig en kabel med micro-USB kontakt för att driva den.
  • Om du har en förbyggd toolchain eller rootfs eller dylikt så kan det förstås hjälpa till att korta startsträckan för dig och för andra!

Föda, energi och näring

Lunch, fika, kaffe, vatten och kanske lite frukt kommer erbjudas under dagen.

Raspberry Pi with serial cable

Schema

10:00 Välkommen, dörrar öppnas, hiss åkes, plats hittas. Kablar kopplas in.

Välkommen, lite praktiska saker, lite gåvor från värden, lite snack. Kanske en kopp kaffe? Vi börjar lugnt. Tjena, länge sen vi sågs, vad ska du hacka på idag då?

Skriva upp sin projektide på whiteboard.

11:30 Föredrag: Linux och open source inom inbyggda system - idag och imorron med Daniel Stenberg

Daniel berättar om hur den kommersiella marknaden för opensource-operativsystem på inbyggda system ser ut. Hur mycket pengar tjänar vilka företag? Vad säger kunderna? Varför köper kunder detta? Hur set det ut framöver? etc

Daniel har tjugo års bakgrund inom öppen kod och mer än så inom inbyggda system, har jobbat med inbyggd Linux i tio år och är idag produkt-ansvarig för Enea Linux, en helt ny kommersiell linuxdistribution. Konsult på Haxx AB.

12:00 en enklare lunch erbjuds av Enea
13:00 Föredrag: Utveckling och trender av multicore kretsar inom halvledarindustrin med Jonas Svennebring

... inklusive demo av T4240 - Freescales senaste 28nm flaggskepp som nyligen slagit rekord i CoreMark prestanda.

Jonas Svennebring har arbetat 15 år inom halvledarutvekling och arbetar nu på Freescale Semiconductor där han bla. ingick i arkitekturteamet för T4240.

13:30 tävling - kunskap, kompetens, hjärna och snabbhet är bra egenskaper där...
14:00 tillbaks och få något gjort...
15:00 Föredrag: Reverse engineering - egen kod på andras hårdvara med Linus Nielsen Feltzing

Berättelsen om arbetet för att porta Rockbox till iRiver H100-seriens MP3-spelare.

Linus Nielsen Feltzing är självlärd hacker med fokus på inbyggda system och hårdvarunära programmering. Nästan 30 års erfarenhet, från C64 och Amiga till mobilbasstationer och livsuppehållande medicinteknik. Han är en av grundarna till Haxx AB, och även en av grundarna till Rockbox-projektet. Han trivs bäst med logikanalysator i ena handen och tangentbordet i den andra.

15:30 Föredrag: Yocto-projektet - enad inbyggd linux med Björn Stenberg

Inbyggd Linux har under många år varit ett äventyr med mycket custom-hack och halv-proprietära lösningar. 2011 bildades under Linux Foundation samarbetsprojektet Yocto för att skapa ett enat system för inbyggda Linux-distributioner.

Björn är konsult på Haxx AB och har jobbat med inbyggda system i mer än två decennier. Han hjälper just nu Enea med utvecklingen av Enea Linux.

16:00 fikapaus, och tillbaks till verkligheten
17:00 Föredrag: U-Boot för Allwinner A1x - Portning, debugging mm. med Henrik Nordström

Henrik berättar om erfarenheter från portning av U-Boot till Allwinner A1x som primär bootloader. Vad är U-Boot SPL, debugging av U-Boot med mera.

Henrik Nordström är en hacker med fokus på fri programvara, linux och nätverk. Håller oftast till i de lite högre nivåerna med nätverkprotokoll och nätapplikationer, men går gärna tillbaka till rötterna med hårdvarunära programmering när tillfälle ges.

19:00 en slot för någon typ av presentation, demo eller annat skryt ifall någon nått fram till något att visa upp
20:00 slut för dagen.