foss-sthlm | historia | mailinglistor
foss-sthlm - möte #2 - 19:e maj 2010

Datum: onsdag 19 maj 2010
Klockan: 16:00 - 20:00
Var:DSV (i Kista)
Avgift:gratis!
Anmälan:anmäl dig nu
Eftersnack:Copperfields från 20:30 nånting - se till att anmäl dig till det också!
Sponsorer:M Ekholms konsulttjänst AB och Academic Work
Antal anmälda:
Academic Work:

Vass programmerare sökes till snabbväxande finansbolag - Om du vet vad vi talar om när vi säger Postgres, CPAN, reguljära uttryck och distribuerade system så har du kollegor som pratar samma språk. Om du dessutom gärna undviker .NET, C# och Visual Basic så har du definitivt kommit rätt.

Läs mer

Program

16:00 Intro och välkommen

Daniel Stenberg och Claes Jakobsson hälsar alla välkomna. Ta en macka!

Daniel och Claes är FOSS-hackers sedan medeltiden och var de som drog igång foss-sthlm.

16:20 Smalltalk (40 min)

med Göran Krampe

Smalltalk är objektorienteringens urmoder och spelar en avgörande roll, inte bara i programspråkens historia men också för persondatorns. Smalltalk är nämligen också den grafiska miljö som demonstrerades för Steve Jobs 1979 på Xerox PARC och som därmed var med och lade grunden till det moderna grafiska gränssnittet. Föredraget kommer i ultrafart gå igenom Smalltalks historia, lära dig programspråket samt peka ut dess unika egenskaper.

Göran Krampe har haft Smalltalk som sitt "hemmaspråk" sedan 1994 och har under årens lopp varit mycket aktiv inom Squeak - Smalltalkvärldens "Linux". I Squeak-projektet har han bland annat bidragit med SqueakMap (ungefär som Perls CPAN) och en rad andra projekt.

17:05 FOSS-juridik i Sverige (30 min)

med Daniel Melin

Licenser, patent, upphovsrätt och olika domstolsprocesser är idag vardag för alla som kommer i kontakt med FOSS. I mitt föredrag tänkte jag fokusera på hur FOSS relaterar till svensk lag samt vilka FOSS-relaterade domar som finns.

Daniel Melin är upphandlare på Kammarkollegiets IT-upphandling (f.d. Verva) där han förutom att upphandla ramavtal till staten även har ansvar för FOSS-frågor. Daniel har pysslat med FOSS sen sent 90-tal.

17:40 Cross platform Qt (30 min)

med Johan Thelin

I ett försök att täcka in allt så introduceras Qt, historiskt och idag, målen med Qt och hur det påverkat arkitekturen. Diskussionen kommer sedan att inrikta sig på mobilitet mellan plattformar, samt hur detta påverkar din kod.

Johan Thelin arbetar som konsult inom Qt, inbäddade system och teknisk dokumentation. Hans bidrag inom fri mjukvara innefattar dokumentation, artiklar och support, men även några rader kod här och där.

18:20 fikapaus

Våra sponser bjuder på fika medans vi sträcker på benen.

18:45 Kvinnor och Open Source (30 min)

med Hedvig Kamp

Ett av mina första möten med FOSS-världen utanför mitt eget vardagsrum var: "If you wanna help, you can go get coffee." Det är en av många anledningar till att jag vill lyfta ämnet kring kvinnor och FOSS och hur vi kan få fler att engagera sig.

Jag heter Hedvig Kamp och är civilingenjör inom Embedded systems/Networks and distributed systems. Dessutom är jag kvinna och FOSS:are.

19:20 FFmpeg (20 min)

med Benjamin Larsson

Benjamin Larsson har varit aktiv FFmpeg utvecklare i ca 5 år, och kommer att hålla ett föredrag om FFmpeg (utvecklingsmodell, kultur mm), hans roll i FFmpeg (master of esoteric audio codecs without published specifications), Google Summer of Code samt den nybildade non-profit organization FFmtech som Benjamin är president för. Han tänker även berätta om några av de tekniker de använder för att Reverse Engineera kod.

19:55 Avslutning (5 min)

Daniel Stenberg rundar av. Sedan drar vi som vill vidare till Copperfields och spånar vidare runt FOSS resten av kvällen.

Våra sponsorer kommer att bjuda på mackor med dricka att plocka på sig vid ankomst.

Under fikapausen kommer kaffe/te att bjudas på tillsammans med någon typ av bulle/kaka.

Tack M Ekholms konsulttjänst AB och Academic Work

Personer som anmält sig

Lokalen

Se DSV-sidan för alla detaljer.

Företagsnotiser

Alla företag eller organisationer som har "annonser" av vilket slag som helst som de vill nå ut med till deltagare, producerar en binge som hamnar på "annons-bordet" på träffen så att besökare som är intresserade kan plocka åt sig och konsumera precis det som de är intresserade av - och de som inte är intresserade slipper.